03.04.2020
Ozon tedavisi nasıl bir tedavidir? Ozon ‘un etki mekanizması nedir?
Ozon doğada bulunan üç oksijen atomundan oluşan, renksiz ve kendine özel bir kokusu olan bir gazdır. Bilinen en güçlü dezenfektan, antimikrobiyolojik ajan, immün sistem ( bağışıklık sistemi ) kuvvetlendirici ve antioksidan ajanlardan bir tanesidir.
Kan dolaşımını ve yeni kan hücresi yapımını hızlandırır, Detoks etkisine sahiptir. Yaşam kalitenizi arttırarak genç ve dinç olmanıza destekte bulunur.
Ağrı kesici etkisi bulunmaktadır.
Bilindiği gibi vücudumuzda bulunan hücrelerde hergün durmaksızın devam eden yapım ve yıkım süre gelmektedir. Bu işlemler sırasında üretilen ve kullanılan enerjinin yanısıra birtakım zararlı yan ürünler de ortaya çıkmakta ve bu serbest oksijen radikalleri sistemik dolaşım ile hücrelere zarar vermektedir. Serbest radikallerin vücutta artması nedeniyle vücutta oluşabilecek hastalıkların başında damar sertliği, AİDS, kanser, bağırsak hastalıkları, diyabet, katarakt, parkinson, sinir hücrelerinin tahribatı gibi hastalıklar gelmektedir.
Özellikle sigara kullanımı, çevre kirliliği, radyasyon, bazı ağrı kesici ilaç kullanımı ve kanser ilaçları serbest radikallerin oluşumunu daha da artırmaktadır.
Ozon tedavi amacı ile ilk defa 20. yüzyılın başlarında diyabet, anemi, kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmış, sonrasında 1. Dünya Savaşı sırasında gangrenli yaraların tedavisinde etkili olduğu görülerek daha da yaygın olarak kullanılmıştır.
Hangi hastalıkların tedavisinde ozon kullanılır?
Ozon tedavisi genellikle hastalıkların bilinen ve devam eden rutin tedavilerine ek olarak tamamlayıcı tıp kısmında rol almakta, bazen de bu tedavi yöntemlerinin yarattığı yan etkilerden korunmak ( kanser ilaçlarının yan etkileri gibi) amaçlı olarak da uygulanmaktadır. Bazen de diğer tedavi yöntemlerinin uygulanamadığı hastalıkların tedavisinde tek başına rol almaktadır.
Ozon uygulamalarından en fazla fayda görülen hastalıklar
- Enfekte olmuş geçmeyen cilt yaraları - bası yaraları
- Yanıklar
-Kronik ülserler
-Diyabetik ayak
-Kemik iltihapları ( osteomyelit )
-Ağız içi yaralar
-Kronik yorgunluk ve fibromiyalji
-Eklem kireçlenmesi gibi hastalıklar sayılabilir
Bu hastalıkların dışında kanser tedavilerinde uygulanan tedavilere ek olarak bağışıklık sistemini desteklemek, zarar gören normal dokuların tamirini hızlandırmak ve hücrelerde yenilenme sağlamak için ozon tedavisi uygulanabilir. Kemoterapi sonrası hücrelerde ortaya çıkan serbest radikallerin uzaklaştırılması amacıyla de sıklıkla ozon tedavisi tercih edilmekte ve çok yarar görülmektedir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları olarak bilinen Multiple Skleroz, Romatoid artrit ve Crohn hastalığında, ayrıca kronik karaciğer hastalıkları ve kronik akciğer hastalıklarında, astım ve allerjide yine destekleyici tedaviler olarak ozon tedavisi önerilmektedir.
Sağlıklı kişilerde ise antiaging ve antioksidan özelliği nedeniyle ozon tedavisi uygulaması, koruyucu tedavi kapsamında uygulanmaktadır.
Son bir yıldır yaşadığımız Covid hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde önemli etkileri izlenmiştir.
Ozon Tedavisi Uygulama Metodları
- Direkt Kan yolu ile
- Kas içine enjekte edilerek
- Eklem içerisine uygulama
- Oluşan açık yaralar üzerine direkt yapılan uygulamalar gibi bir çok uygulama yöntemi vardır.
Ozon Tedavisinin Zararı Var Mıdır?
Yıllardır güvenle kullanılan bu yöntem ile pek çok hasta sağlığına kavuşmuştur. Ozon uygulamasının dikkatle ve bilirkişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Koklanması veya solunması zarar verebilir.
Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
- Favizm (G 6 PDH eksikliği): bu durumun mevcut olduğu bireylerin bakla yediklerinde rahatsızlandıkları bilinir
- Hipertroidi (Troid bezinin aşırı çalıştığı durumlar)
- Aşırı alkol tüketenlere
- İleri derecede kansızlığı olanlara
- Kanama eğilimi olan hasta ve hastalıklarda (Hemofili, Kanama – Pıhtılaşma Hastalıkları)
- Kalp krizini yeni geçirmiş hastalara
- Kanaması devam eden beyin felci hastalarına
- Gebeliğin ilk 3 ayında olan anne adaylarına
- Genel durumu bozulmuş ileri evre hastalıklarda