03.04.2020
Glutatyon, vücudunuzda dolaşan zararlı molekülleri ( serbest radikaller ) toplayan ve onları etkisiz hale getiren bir maddedir. Serbest radikaller yok edildiğinde bağışıklık sistemi kuvvetlenir.
Glutatyon insan vücudunda doğal olarak bulunmaktadır, 3 temel aminoasitten meydana gelir, karaciğer hücrelerinde ve merkezi sinir sisteminde yer alan sinir hücrelerinde üretilmektedir. Glutatyonun yapısında bulunan aminoasitler; L-glutamat, Glisin ve L-sisteindir. Bu maddeler bağışıklık sistemini güçlendirirler, vücuttaki serbest radikallerin temizlenmesini ve ilaçların metabolizması ile toksik maddelerin vücudumuzdan uzaklaştırılmasını sağlarlar. Yaş ilerledikçe vücudun ürettiği glutatyon miktarları azalır. Ayrıca vücutta bulunan toksin miktarlarında artış olması durumlarında da glutatyon oranında ciddi bir azalma meydana gelir.
Glutatyon eksikliğine sebep olan faktörlerden bazıları söyle sıralanabilir;
- Sentetik gıda boyaları, akaryakıt ürünleri, aseton, tiner, evde kullanılan temizlik ürünleri, (deterjanlar, naftalin, çamaşır beyazlatıcıları vb.)
- Böcek ilaçları, zirai ilaçlar
- İşlenmiş gıdalardaki katkı meddeleri (sosis, salam, tütsülenmiş gıda vb.), nitratlar, alkol, klorlu su tüketimi
- Parasetamol, ağır metaller ( kurşun, bakır, cıva ) aşı, diş dolgusu, dövme)
- Printer toner ve fotokopi mürekkepleri, mutfak malzemeleri (konserve kutuları, karton ambalajların iç kısmındaki kaplamalar, yapışmayan tava kaplamaları vb.)
- Elektromanyetik alanlar, röntgen ışınları, UV radyasyon,
- Endüstriyel atıklar, sigara-mangal-egzoz dumanı vb.
- Yapay tatlandırıcılar
- Kronik stres
- Aşırı egzersiz
- Depresyon , endişe ve kaygı
Glutatyonun Faydaları
- Kronik yorgunluk sendromu ve ağrıların tedavisinde yararlıdır.
- Otoimmun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar.
- Vücutta yeterli düzeyde glutatyon bulunması kanserli hücrelerin oluşmasına engel olur. Bu özelliği ile kanserde destekleyici tedavi olarak kullanılır.
- Alzheimer, otizm ve parkinson hastalarının tedavisinde kullanılmaktadır.
- Uyku düzenini ayarlar, uyku apne hastalığında yararları vardır.
- Sigaraya bağlı oluşan toksik maddelerin temizlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde faydalıdır.
- Vücudun C ve E vitamini üretmesinde katkı sağlar,
- Cildin beyazlamasını sağlar ve serbest radikallerin üretimini engelleyerek erken yaşta yaşlılık belirtilerinin oluşmasını önler. Cildin sağlıklı ve genç görünmesini sağlar.
- Periferik arter hastalıklarını önler.
- Karaciğer yenilenmesini hızlandırır.
- Yaşlılarda insülin direncini önler.
- Oksidatif stresin tedavisinde ve vücutta biriken toksik maddelerin giderilmesinde kullanılmaktadır.
- Glutatyonun vücuttaki seviyesi düştükçe toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması zorlaşmakta bu da vücuda zarar vermektedir. Glutatyon toksik maddeler ile mücadele ederek vücuttan atılmasını sağlar.
Glutatyon takviyelerinin yan etkileri nelerdir?
Genel olarak güvenli kabul edilir ancak bazı kişilerde mide rahatsızlığı, ishal, alerjik reaksiyonlar ve baş ağrısı gibi yan etkilere sebep olabilir.
Glutatyonun Uygulanması
Glutatyon tedavisi 3 farklı şekilde hastaya uygulanabilir. Bunlar; ağızdan tablet olarak, nebülizatör yardımı ile solunum yolundan ve damar içine serum uygulaması şeklindedir. Kişiden kişiye ve hastalıklara göre uygulanan doz ve yöntem değişiklik gösterebilir. Hangi yöntemin ve dozun uygulanacağına doktor karar vermelidir.
En başarılı takviye tedavisi damardan yapılan enjeksiyon işlemi ile olmaktadır. Damardan vücuda aktarılan glutatyon uygulaması ortalama 10-15 dakika sürmektedir. Toz halinde bulunan madde, sulandırılarak damardan uygulanmaktadır. Böylelikle direkt kana karışan glutatyon, kandaki serbest radikaller ile hızlıca savaşabilir ve vücudun korunması sağlanabilir.Genel olarak haftada 1 defa ve toplamda 5 haftalık bir uygulama yapılmaktadır.Hastanın genel durumu ve hastalığının şiddetine göre zaman zaman tekrarlama dozları de yapılmaktadır.